POLİTİKA 

ZOOM’DA ‘MUHALEFETTEN BEKLENTİLER’ TOPLANTISI

Sosyal medyanın hızla ana akım medya mecralarının yerini aldığı bir döneme girdik. Geldiğimiz noktada yazılı medya mecrası olarak gazetelerin hızla okur kitlesi ve etkisini yitirdiği, zaman içinde de panel ve konferansların yerini internet toplantılarının alacağı görülüyor. Bu süreç içinde ‘YouTube’ ve ‘Zoom’ gibi medya araçları öne çıkıyor.

Geçen hafta Zoom üzerinden bir toplantıyı izledim. Konu, Türkiye’de muhalefetten beklentiler olunca çok sayıda katılımcının izlediğine tanık oldum. Toplantıdaki konuşmacılar arasında Erol Tuncer, Şevket Bülent Yahnici ve Dr. İbrahim Uslu gibi deneyimli siyasetçi ve uzmanlar vardı. Ayrıca, toplantıda Başkent Ankara Stratejik Araştırma Enstitüsü Derneği (BASED) Genel Sekreteri Taner Topçu ile Ankara Forumu temsilcileri Obahan Obaoğlu ve Berk Esen de konuşma yaptılar. Katılımcılar arasında Uluç Gürkan, CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti temsilcileri de konuşmaya dâhil oldular. Toplantı yöneticileri olarak BASED Başkanı Engin Öktem ve Ankara Forumu Derneği’nden Obahan Obaoğlu, proaktif ve iyi bir performans gösterdiler.

Başlangıçta Şevket Bülent Yahnici, Türkiye çok partili siyaseti ve AKP iktidarına gelinceye kadar siyasi tarihimizi çok iyi özetledi. BASED Genel Sekreteri Taner Topçu ise, Türk siyasetinde muhalefetten beklentileri açıkladı. Toplantıda Erol Tuncer’in CHP’nin iki kez yüzde 41’i aştığı iki seçime yönelik gözlemi, “Toplumsal muhalefeti örgütleme gerçeğiydi” şeklindeki vurgulaması çok önemliydi. Bununla bağlantılı olarak kamuoyu araştırması konusunda en yetkin isimlerden birisi olan Dr. İbrahim Uslu’nun, muhalefet kavramının siyasi partiler ile sınırlı görülmemesi gerektiğini vurgulayan konuşması ilgi çekti. Bu çerçevede toplumsal grupların, işçi ve işveren sendikalarının, hemşeri derneklerinin, sivil toplum kuruluşlarının muhalefetin güç birliği için önemli roller oynayacağına ilişkin tespiti önemliydi.

Toplantıda CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi temsilcilerinin görüşleri paraleldi. Uluç Gürkan da aynı doğrultuda muhalefetin ortak noktalarda güç birliğinin önemini vurguladı.

Bu tür toplantıların muhalefet partileri ile sivil toplum arasındaki güç birliğinin geliştireceğine ilişkin görüş birliği oluştu.

Toplantıyı organize eden BASED ve Ankara Forumu, çok başarılı bir iş yapmış oldu.

Demokrasi, yalnızca iktidar temsilcilerinin konuştuğu bir rejim değildir. Bu açıdan muhalefete yol göstermeye dönük bu girişimlerin önemsenmesi gerekir.

Bu yazıya yorum yapamıyorsanızlütfen Facebook hesabınıza giriş yapınız
Paylaş:

Benzer yazılar